RSS

~ Oh mama papa I wanna get married ~

Assalamualaikum... 

Mesti terkejut tengok tajuk tu kan..? eh..kan dah kawin,, nak minta kahwin ape lagi?.. Ok.. listen listen listen.. Sebenarnya saya dan suami dijemput untuk berkongsi pengalaman berkahwin muda or kahwin pada masa belajar ni.. Alhamdulillah.. Tak pernah sangka akan dapat jemputan macam ney.. Yela.. kami xhebat dan kami jugak xnak orang pndang kami hebat.. SEBAB ? kalau kita dipandang hebat,, mesti orang nak tengok benda yang betul je kita buat.. kita manusia kan..? xpernah lepas dari kesilapan.. Cukup la pandang kami untuk amik kebaikan yang kami buat dan bukan untuk mengata keburukan yang kami buat..

Program ney sebenarnya anjuran Jaksa KK Desa Jati.. Rasanya sekarang trend kahwin muda.. Kagum dengan siapa yang kahwin muda.. Kagum jugak dengan diri sendiri.. Slot sharing moment ni ada lagi satu pasangan yang kahwin sesama budak USIM jugak.. semuanya orang kedah kecuali suami saya.. hehe.. Insyaallah.. dia faham bahasa kedah.. Dah jadi orang kedah kan..? wajib faham! *eh2,,termarah plak.. :P 


ok lah... masa perkongsian tu nanti kami akan bercerita tentang pengalaman kami sebelum kahwin, macam mana nak minta keizinan dari ibu bapa.. macam2 lagilah.. Kami jugak akan berkongsi tentang kehidupan selepas berkahwin..

Kami jugak akan beri padangan tentang kahwin muda.. Kat blog neyh,, saya nak bagitau sikit la pasal pandangan kami.. Actually, kahwin muda langsung tak bagi masalah pada kami sebgai pelajar sepenuh masa. Lagi2 bila kami belajar dalam satu kelas.. Rasa lebih bersemangat.. Rasa selalu nak datang kelas.. Saya dan suami tak tinggal sekali buat masa ni..  sebab tu asyik rasa nak datang kelas je..huhu.. nak tengok suami je.. :) ..  

Sekarang, saya nak study sikit untuk malam esok.. kena study tu,, First time kena bagi talk depan orang ramai.. Saya takut... Grrrrr .. Wish me luck tau.. Jemput datang malam esok dengar pengalaman kahwin saya.. Exclusive.. Nantikan.......


     Nah..tengok.. ada gambar kami..! yeay!!  :D *eh..tersuka pulak..




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~ Result oh Result ~

 
 
 

Beberapa jam yang lepas, saya dah cek result untuk semester lepas.. Alhamdulillah dan bersyukur sangat-sangat sebab tak pernah lagi gagal dalam exam..    Walaupun pointer jatuh sikit daripada yang lepas tapi saya redha sebab berapa banyak yang saya study,,banyak tu jugaklah yang saya dapat.. Tak pernah rase menyesal sebab saya dah lakukan yang terbaik .. * banyaknya sebab saya..hahaha.. :P
 

Yang paling saya teruja nak lompat-lompat sekali bila keputusan saya dan suami saya sama, sebijik, sejibik dan xberubah nombor langsung.. Bahagia bila dapat kongsi nombor yang sama..hikhik.. *ntah hapehape ..Semester lepas pun kami sama-sama dapat dean list dan hanya satu 0.01 ja perbezaan pointer kami.. Sekarang, kami dah sama!! Alhamdulillah.. Jodoh kami sangat kuat.. :D Kami belajar sama-sama dan keputusan  pun sama.. Ya Allah,,rasa mcm xpercaya.. Kekalkan kami dalam rahmat-Mu Ya Allah..Amin~~


Sebab apa pointer turun?


Mungkin Allah nak uji dan bagi pengajaran dekat saya kot...hehe.. Allah sayang saya sebab tu Dia uji.. :D .. Bila saya tersenarai dean list untuk semester lepas,,saya mula leka.. Ada seorang kakak tu cakap, dia xnak tersenarai dalam dean list sebab dia takut dia mula leka.. Subhanallah..baik kan hati dia.. Lepas dia cakap mcm tu, saya tersedar.. Memang saya sedikit leka semester lepas.. saya sedar saya lemah dalam subjek bahasa Arab tapi saya xpernah belajar untuk baiki kelemahan saya.. :'(  Allahu Akbar..  dah lame sedar tapi xberubah jugak,,perangai buruk.. Minta ampun, minta maap, janji xleka lagi.. :(


Sebenarnya, bagi saya, berapa pointer yang kite dapat tu tak penting.. Tak penting?? *tak habis cakap lagi lah.. Bukan xpenting langsung,, penting jugak tapi ilmu yang kita belajar tu lebih penting kan? Dan macam mana pulak kita amalkan ilmu kita tu... Pepatah Arab ada mengatakan "ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tidak berbuah" ..  Nak ke pokok yang kita tanam bertahun-tahun,,letak baja,siram air, jaga elok-elok tapi bila kita tunggu hasil langsung tak berbuah..?? .. Na'uzubillah min zaalik.. Ilmu yang sedikit jika sentiasa diamalkan adalah lebih baik daripada ilmu yang banyak tapi tidak diamalkan..






# lepas tengok result, terus call umi .. umi bagi kata-kata semangat.. " xpa kak, nanti sem depan,buat bagi dapat dekan lagi" .. :'( oke umi.. suami saya pun bagi sokongan yang tak pernah putus.. dia sentiasa ada di sisi saya.. Syukur Alhamdulillah.. ^__^ .. Terima kasih abang, umi, abah, ibu, ayah dan semua family.. :) * mcm artis menang ABPBH


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~Pengalaman Berharga~

 

ASSALAMUALAIKUM
 
Pengalaman menjadi seorang guru a.k.a ustazah dekat ABIM Al-Firdaus Serdang memang xkan  dilupakan.. ney pengalaman pertama saya mengajar budak2 sekolah rendah.. Dapat pulak subjek sirah n feqah tahun 4,5 dan 6... saya xminat sirah..! Tapi alhamdulillah,,disebabkan saya kena ajar budak2 subjek 2,, saya kena la tambahkan ilmu dan tanamkan sikap suka membaca dalam diri..hehe *nampak sangat xsuke membaca.. Kalau kita tak tahu, macam mana kita nk mengajar budak2 tu kan..?? Lebih baik kita ulangkaji dulu sebelum mngajar,,nanti xla terkial-kial nk jawab bila ank murid tanya soalan,,kan..?? :P ..

Perkara yang paling penting yang perlu ada dalam diri seorang guru ialah....... SABAR.. ya..! semua guru wajib sabar dengan kerenah murid.. Kadang-kadang,,saya pun ada jugak rasa geram dengan budak2 ney..bukan ape,,diorang asyik nak main je.. tambah2 pelajar lelaki. Ya Allah.. Mereka sangat menguji kesabaran ok..! Bila saya marah,, diam sekejap je.. Lepas tu,,main balik.. Ade satu benda nk cerita.. sebelum tu,,sila gelak dulu.. hahaha.. :P ok! stop gelak!.. Semalam, saya marah beberapa orang student lelaki tahun 5 kerana bising, DAN sempat pulak sorang budak 2 belek2 kerongsang kt tudung saya neyh.. Budak tu cakap ape taw..?? .. " Ustazah, batu dekat keronsang ustazah tercabut satu" .. nak tergelak pun ada waktu tu tapi xkan nak gelak kan,,tahan je masa tu sambil buat muka serius..balik gelak dekat umah...hehehe..
 
Lepas da habis satu hal,,satu hal lagi muncul.. mase tengah dengar seorang student baca surah Al-Mulk,,tiba2 ade satu bau yang sangat meloyakan..mule2 boleh tahan lagi, lepas tu, terdengar sorang student cakap " Ustazah,,xde bau pape ke..?? h****** kentut.." Saya ney punya tahan semata-mata nak habis dengar bacaan surah Al-Mulk budak tadi.. Lepas je budak tu habis bace, saya da nk termuntah, terus buka pintu kelas dan saya bersiar-siar di luar kelas..haha.. padahal, nak bagi kelas tu hilang bau yang ntah ape2.. Dua kali kot budak tu kentut!! .. Kalau bau ambipur saya boleh tahan lagi.. Tapi mana ada orang kentut wangi macam tu,kan??..  :P ..


Banyak lagi sebenarnya kerenah budak-budak ney.. ade yang cakap tulisan jawi saya macam doktor la..*sebenarnya tulisan tu buruk..huhu.. Budak perempuan cara budak perempuan,,budak lelaki cara budak lelaki.. Hmm.. Sebagai ustazah,,kena tanam sifat sabar dalam diri.. Doa pada Allah minta Allah kurniakan sifat sabar yang maksimum.. Sekarang, baru saya sedar susahnya cikgu nak mendidik anak-anak bangsa.. Walaupun kerja tu nampak senang tetapi ia sangat menguji fizikal dan mental seorang guru.. Hargailah guru anda, mereka tidak minta diberi hadiah dengan harta benda,,cukuplah bagi mereka kejayaan atas hasil didikan mereka.. Sebenarnya, kejayaan anak murid adalah dapat memberi inspirasi dan semngat kepada guru untuk terus mneyebarkan ilmu kepada anak bangsa.. Tanpa guru, saya xkan mampu menjejakkan kaki ke USIM.. 

# Walaupun lambat lagi Hari Guru,saya tetap nak ucap terima kasih untuk mereka kerana telah mendidik saya sehingga saya berjaya.. Terima kasih untuk cikgu-cikgu di Taski ABIM, Sek Rendah Tuan Syed Jan Al-Jaffri, Maktab Mahmud Merbok, Sek Men Agama Gurun, Pusat Tuisyen Idamas, PLKN Kem D'Jelapang *sempat belajar 2minggu, Maktab Mahmud Pokok Sena dan pensyarah-pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).. Jasa kalian amat saya hargai.. ^__^ ..







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS